Sökordoptimering för nybörjare: Optimera dina webbsidor

Tidigare i veckan skrev jag en guide för nybörjare om sökmotoroptimering.

Guiden tog upp en helhetsbild av SEO och en del om sökordoptimering (onpage) i slutet. I denna guide kommer jag att ta upp lite mer i ämnet:

  • Vad är sökordoptimering och varför behöver jag tänka på detta?
  • Vilka sökord är bäst att optimera för?
  • Synonymer och LSI
  • Över-optimeringsfällor

Varför behöver jag sökordoptimera?

I många fall behöver du inte optimera dina webbsidor för sökord. Nuförtiden är Google tillräckligt smart nog att förstå vad dina sidor handlar om. MEN, ibland använder vi fel sökord och ibland markerar vi inte sökordet tydligt nog. I slutändan är Googles sökbot (Googlebot) ett datorprogram.

Varför inte hjälpa Google när vi ändå kan och samtidigt öka antalet besökare till våra sidor?

För mig är sökordsoptimering hela processen från att HITTA rätt termer till att optimera mina webbsidor.

Vilka sökord skall jag använda och var hittar jag de?

I den första guiden jag skrev som handlar om hur du startar din egen blogg, tog jag upp ett verktyg som heter KwFinder. Jag använder detta verktyg för att hitta söktermer för alla mina webbprojekt.

hitta söktermer att blogga om med hjälp av kwfinder

Med hjälp av detta verktyg, kommer du att hitta de sökord som används mest vid sök men även förstå hur svårt det är att konkurrera för dessa termer för att hamna högt upp på det organiska sökresultatet.

Visar det organiska sökresultatet

Använd synonymer och LSI termer

Att optimera för olika sökord görs i sin enklaste form genom att inkludera sökordet längst upp i artikeln, kanske i mitten och sedan i slutet. Det är viktigt att skriva naturligt för besökaren och inte för Google.

Om du vill öka relevans av sökordet för din webbsida kan du även inkludera synonymer och "Latent Semantic Indexing" (LSI) termer. Synonymer behöver inte vidare förklaring.

LSI termer är termer som inte är synonymer men som är relaterade till sökordet. Du kan hitta LSI termer på LSIGraph. Att inkludera några LSI termer för ditt sökord kan hjälpa till att öka relevans för ditt sökord till din webbsida, om du kan inkludera dessa på ett sätt som ser naturligt ut. Det är också ett bra sätt för att få nya idéer för innehåll.

Se upp för överoptimering

Det kan lätt hända att man överoptimerar vissa webbsidor för söktermer. Speciellt om du använder WordPress. Om du t.ex. har hittat din term, låt oss kalla den "Term1". Du börjar skriva innehåll och när detta är klart har du skrivit termen och den kanske är inkluderad två eller tre gånger i textmassan. Efter detta taggar du webbsidan för term "Term1". Du kanske även har navigering med synlig sökväg (breadcrumb).

Helt plötsligt har du söktermen överallt på webbsidan! Om du har otur åker du på ett överoptimeringsstraff.

Taggar är onda. Synliga sökvägar är onda. Bort med de.

Lämna gärna kommentarer eller frågor